Heb ik een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinkamer?

Als je zelf ooit (bij)bouwde of renoveerde dan weet je dat daar papierwerk bij komt kijken. Zelfs voor kleine werken aan je huis is er soms een stedenbouwkundige vergunning nodig. Maar hoe zit dat voor een buitenkamer? Moet je daar een aanvraag voor indienen?
Een pasklaar antwoord is er niet. In sommige gevallen moet je helemaal niets doen. In andere gevallen geldt er een meldingsplicht. Een stedenbouwkundige vergunning light, zeg maar. Alles hangt af van de plaats van je toekomstige buitenkamer. Komt die tegen je woning of ergens apart? Misschien heb je daar nog niet over nagedacht. Dan helpen wij je de knoop doorhakken.
Buitenkamer in je tuin, apart van je woning: geen bouwvergunning nodig
Wil je een buitenkamer naast het zwembad, in een zonnige hoek van je tuin of ergens anders los van je huis? Dan ziet de wet dit als een losstaand bijgebouw in je tuin. Zolang je de veertig vierkante meter niet overschrijdt ben je volledig vrijgesteld van vergunningen. Je hoeft niets te melden – de paperassen blijven achterwege. Wil je een buitenkamer die groter is dan 40 vierkante meter, dan heb je meldingsplicht. Meer hierover hieronder.
Tegen je woning: meldingsplicht
Als je beslist om je tuinkamer tegen je huis te plaatsen én er een deur naar te maken dan ben je wettelijk verplicht om een architect in te schakelen. Deze werken hebben namelijk een rechtstreekse invloed op de draagconstructie en stabiliteit van je woning.
Voor de overkapping zelf is er een meldingsplicht. Maar aangezien er een architect aan te pas komt, kan hij het papierwerk voor zijn rekening nemen.
Tegen je woning: meldingsplicht (bis)
Gaat het enkel om een buitenkamer? Zonder dat je aan de stabiliteit van je huis raakt? Dan volstaat het om de werken te melden aan je gemeente. Op voorwaarde dat je in het totaal het maximum van veertig vierkante meter aan bijgebouwen (tuinhuis, carport…) niet overschrijdt.
Je kan zo’n meldingsdossier zelf indienen. Hoe pak je dat aan? Download het document Meldingsformulier bij handelingen in en aan de woning, vul het in en bezorg het aan de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente. Die heeft vervolgens dertig dagen om te reageren. Komt er geen reactie? Dan kunnen de werken beginnen!
Geraak je toch niet zo goed wijs uit dat formulier? Wij gidsen je in mensentaal door het document en zorgen dat alles correct geregeld is. Heb je nog twijfels, dan kan je voor alle zekerheid altijd de stedenbouwkundige dienst in je gemeente contacteren!
Plaatsing: snel en makkelijk
Ons team beschikt over een ruime ervaring in het inplannen en plaatsen van terrasoverkappingen. Wij bekijken samen met jou wat je wilt en wat daar stedenbouwkundig tegenover staat.
Technisch gezien kan bijna alles. Wij werken met standaardpakketten of volledig op maat. Het is maar wat jij wilt. Een tuinkamer laat zich overal plaatsen – op elke vlakke ondergrond. En de werken zelf zijn een kwestie van enkele dagen.
Plan nu een afspraak in en voor je het weet is je eigen tuinkamer klaar!
Heb je interesse? Vul dan zeker onderstaand contactformulier in!