Tuinkamer of veranda: hoe maak jij de juiste keuze?

Tuinkamer of veranda: hoe maak jij de juiste keuze?

Het koelt ’s avonds sneller af. Lang buiten blijven zitten, is er dus niet meer bij. En precies daar wil jij wat aan doen. Dan heb je twee opties: een veranda laten bouwen of kiezen voor een tuinkamer. Twee totaal verschillende oplossingen. Wij helpen je om de beste keuze te maken.

Een veranda is een uitbreiding van je huis. Een tuinkamer of buitenlounge geeft je tuin dan weer iets extra. Elk voor- en nadeel hangt samen met dit belangrijke verschil. Maar hoe hou je daar rekening mee in je uiteindelijke keuze?

Binnen of buiten genieten?

Wil je extra vierkante meters woonruimte? Je huis uitbreiden met een woonkamer of een keuken? Dan is een veranda voor jou de logische keuze. Die vervult dan een woonfunctie: de rol van een extra kamer. Maar je zit dan wel gewoon binnen.

Wil je liever volop genieten van dat buitengevoel, van outdoor living? Kies dan voor een buitenlounge en creëer een kamer in je tuin. Zo combineer je het comfort en de luxe van binnen, met een op-en-top tuingevoel. Een tuinkamer vervult geen woonfunctie, maar wel een specifieke buitenfunctie gericht op ontspanning en genieten. Ze kan dienen als poolhouse bijvoorbeeld, als buitensalon, terrasoverkapping of  buitenkeuken.

De perfecte plaats

Huis versus tuin, dus. En dat verschil wordt ook duidelijk als je de plaats bepaalt van je toekomstige veranda of tuinkamer.

Een veranda plaats je tegen je huis. Ze is dus niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk een verlengstuk van je woning.

Bij een buitenkamer daarentegen heb je carte blanche. Je kan ze tegen je woning plaatsen, maar even goed helemaal achteraan in je tuin ver weg van alle drukte. Of centraal, of net wat meer verdoken langs de zijkant of bij het zwembad.

Het kostenplaatje

Een leefveranda is een volwaardig deel van je woning. Het glas en de isolatie moeten dus voldoen aan de laatste normen. De bouw zelf neemt al snel enkele weken in beslag. Door al die materialen en werkuren beginnen de prijzen vanaf 10.000 euro. Maar het dubbele is zeker geen uitzondering.

Een tuinkamer is een relatief eenvoudige constructie. De werken zijn minder complex en de bouw is slechts een kwestie van dagen. Grondwerken en een fundering zijn bijvoorbeeld al niet nodig. En er komen ook minder (dure) materialen bij kijken. Een tuinkamer heb je dan ook al vanaf 5.000 euro, inclusief plaatsing – een pak goedkoper dus.

Onderhoud en de kosten achteraf

Het verschil huis versus tuin voel je ook in het verschil in onderhoud. Een leefveranda moet je net als de rest van je woning regelmatig opruimen, poetsen en warm stoken.

Aan een terrasoverkapping van Cosy Lounge heb je geen werk. Ze zijn snel en eenvoudig te onderhouden. En laat dat nu net onze filosofie zijn: je tuin is er om van te genieten, niet om in te werken.

Perfecte timing

Is een tuinkamer voor jou de beste oplossing? Schiet dan vandaag nog in actie. Dit is de ideale periode om jouw tuin klaar te maken voor de lente. Al hoef je zeker niet zo lang te wachten. Contacteer ons nu en voor je het weet is het tijd voor de eerste winterbarbecue in je nieuwe tuinkamer!